Oljefakta 345x300

  • Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for å la oljeressurser ligge igjen i bakken. (Arkivfoto, Bjørn Tore Bjørsvik)

Åpner for å la oljen ligge

Ap-leder Jonas Gahr Støre følger i Miljøpartiet de Grønnes (MDG) fotspor, og vil vurdere om deler av Norges oljeressurser skal bli liggende i bakken.
AV: Bjørn Tore Bjørsvik
Publisert:14.07.2014 12:02:00 Oppdatert:14 jul 2014 (12:09)

Holdningsendringen flagget han under sin tale på AUFs sommerleir på Gulsrud.

– Vi kan ikke være uberørt av budskapet om at to tredeler av oljen må bli liggende, sa Støre ifølge NTB.

Nyhetsbyrået melder videre at Arbeiderpartiet nå skal nedsette et eget klimapanel, som Støre selv skal lede. Ap har satt klima som én av partiets tre hovedsaker framover.

– Vi må være klare til å investere mer i klima, sa Støre.

– Dere er den første generasjonen som virkelig vil oppleve virkningene av klimaendringen – og kanskje den siste som kan gjøre noe.

Skulle Støres tale bli til realpolitikk og faktisk gjennomføres, vil de dyreste ressursene ryke først, det vil si barentshavsressurser uten infrastruktur.

I MDGs fotspor

FNs klimapanel konkluderte høsten 2013 med at det er svært sannsynlig at menneskelig aktivitet er en sentral årsak til den observerte globale oppvarmingen, og at dersom togradersmålet ikke skal overstiges, er den gjenværende mengden karbon som kan slippes ut svært begrenset.

- I følge FNs klimapanel, Det internasjonale energibyrået (IEA) og Carbon Tracker har verden allerede funnet så mye fossil energi at minst to tredeler av de kjente reservene av kull, olje og gass må bli liggende i bakken. Dette innebærer at nasjoner som produserer kull, olje og gass må avvikle denne virksomheten lenge før ressursene er uttømt, sa MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson da partiet i mai la fram forslag om å kansellere 23. konsesjonsrunde på norsk sokkel. Han fremholdt at  en slik avvikling bør planlegges, vedtas og gjennomføres på en trinnvis og systematisk måte.

Til og med før klimapanelet gikk ut med sine konklusjoner i høst, hadde IEA (the International Energy Agency) sagt at  endringene kunne bety at 2/3, mulig 5/6 av allerede oppdagede fossile ressurser må bli liggende i bakken. Kull utgjør 66 prosent av nevnte ressurser, mens rundt 22 prosent av dette er olje og 15 prosent naturgass. Samtidig gikk flere anerkjente økonomer og ut og advarte mot hvilke konsekvenser dette ville få for oljeøkonomien.

 

Stikkord :


Siste nyheter

Hva nå, Nord-Norge?

Bedrifter og økonomiHvordan skal neste kapittel i fortellingen om det nordnorske oljeeventyret se ut? Hvilke felt skal bygges ut, hvordan blir infrastrukturen, hvor mye skal investeres og hvor skal kapitalen komme fra? Svaret får man når industrien samles til et topptungt program på årets Nordområdekonferanse i Harstad.

Ny direktør for Investorrelasjoner i Statoil

Bedrifter og økonomiStatoil har utnevnt Peter Hutton til ny direktør for CFO Investorrelasjoner.

EU med ny klimapolitikk

PolitikkBlant annet har EU satt seg et mål om minst 27 prosent fornybar energi innen 2030.

Ross Offshore med Lundin- og Det norske-kontrakt

Bedrifter og økonomiKontrakten gjelder personalbooking av offshore-flyvninger i et samarbeidprosjekt mellom Lundin og Det norske.

Skal kartlegge Aasta Hansteen-ringvirkningene

U&PKunnskapsparken Bodø har i samarbeid med Universitetet i Nordland fått i oppdrag fra Statoil å kartlegge ringvirkningene av Aasta Hansteen-utbyggingen.

Leteuken – Uke 43, 2014

LeteukenStatoil fant olje og gass i D-Structure, Island Innovator er på vei til Kopervik-lokasjon og ExxonMobil utsetter Prince på ubestemt tid. Her er de viktigste letenyhetene denne uken.