Status quo for miljø

Publisert 6. august 2014

Tross krevende forhold, holder utslippene på sokkelen seg stabile, viser ny rappport.,Årets miljørapport fra Norsk olje og gass (NOG) viser at utslippene fra norsk olje- og gassvirksomhet holder seg stabile, til tross for stadig mer krevende produksjon. Målet om å kutte samlede utslipp med 1 million tonn CO2 per år frem mot 2020 er innen rekkevidde, mener organisasjonen.

– Norsk petroleumsindustri har en klar ambisjon: Vi skal være verdensledende innen miljø. Da må vi stadig forbedre oss. Samtidig må vi også anerkjenne den store prestasjonen det er at man klarer å holde utslippene stabile når forholdene krever stadig mer ettersom feltene på norsk sokkel blir eldre, sier administrerende direktør i Norsk olje og gass Gro Brækken i en melding.

Jo eldre, jo mer krevende
Videre viser rapporten at selv om stadig flere felt på norsk sokkel går over i en moden og mer energikrevende fase, er klimagassutslippene fra olje- og gassvirksomheten relativt stabile. I 2013 var samlede CO2-utslipp fra virksomheten på sokkelen 12,3 tonn, mot 12,4 tonn i 2012. En rekke tiltak for mer effektiv energibruk har sørget for at Norges offshorenæring fortsatt er internasjonalt ledende i lave CO2-utslipp per produsert enhet.

– Dette har man klart til tross for en stadig høyere utvinningsgrad. Sektoren jobber målrettet for å gjennomføre ytterligere tiltak innen energieffektivisering for å nå ambisjonen om CO2-kutt i 2020, og det skal vi klare, sier Brækken.

Mer svarte kjemikalier
Utslipp av produsert vann har de siste årene stabilisert seg, mens utslippet av vannbasert borevæske ble redusert med nær 30 prosent i 2013, sier NOGs rapport. NOG konkluderer videre at det ikke er påvist miljøeffekter som følge av utslipp av produsert vann. På norsk sokkel ligger også oljeinnholdet i produsert vann hele 60-70 prosent lavere enn grenseverdien satt av miljømyndigheter nasjonalt og internasjonalt.

Hva utslippene av tilsatte kjemikalier angår, økte disse noe i 2013. Selv om 91,7 prosent av utslippene var i kategorien «grønne kjemikalier,» har det dessverre vært en markert økning av rapporterte utslipp av svarte kjemikalier.

– Dette skyldes imidlertid ikke økte utslipp, men endrede krav til rapportering av utslippene. Utslippet av røde kjemikalier har gått fra nær 300 tonn i 2004 til 7 tonn i 2013, sier Brækken, og understreker at nullvisjonen for tilsatte kjemikalier ble oppnådd allerede i 2006.

Siste fra forsiden

+

Skal bore pilotbrønner på Lunde og Ørn

Granskingsrapport klar: – Hendelsen hadde potensial til å bli en dødsulykke

+

26 uplanlagte besøk i året: – Forventede utfordringer i en oppstartfase

+

Skal bore produksjonsbrønner og topphull på Sleipner

+

Noble Integrator har spuddet Alvheim Deep

Sikrer seg tre nye brønner og muligheter for enda flere

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger