Elfenbensjakt på ultradypt vann

Publisert 23. april 2014

Centrica Energi skal bore Ivory-prospektet i Norskehavet Nord, 20 mil fra Røst.

Den strategiske beslutningen om å bygge ut Aasta Hansteen -feltet i Norskehavet med kapasitet som hub for gass fra området, og dermed åpne en ny gassprovins nord i Norskehavet, begynner allerede å bære frukter.

Nevnte kapasitet, kombinert med tilhørende infrastruktur i form av rørledning som også har tilleggskapasitet, Polarled , vil ha vært en tung faktor når partnerne i de Centrica-opererte PL 528/528 B besluttet å bore etter tørrgass på ultradypt vann 20 mil vest-sørvest for Røst, og nesten 120 kilometer nord for nærmeste produserende felt, Skuld . Suksess her kan bli fortsettelsen på det industrieventyret i Nord-Norge som starter med ”det var en gang et felt som het Aasta Hansteen…”

Fjerde dypeste

Prospektet ligger på 1.420 meters vanndyp i Vøringbassenget, omkring 20 kilometer nord for BPs Luva -funn, nå hovedressursen i Statoils Aasta Hansteen-utbygging. Dette blir det fjerde dypeste prospektet som er boret på norsk sokkel (havdyp, ikke brønnbane), og Centrica har hyret inn boreskipet ”West Navigator” for jobben.

Tidligste spud-tidspunkt er i august i år, men mest sannsynlig skriver vi oktober før riggen legger seg i posisjon i DP-modus (dynamisk posisjonering) og setter boret i bakken – avhengig av progresjonen på andre oppgaver riggen skal løse før Ivory.

Først skal det bores et pilothull ca. 50 meter fra brønnlokasjon, ned til ca. 2.200 meter fra boredekk for å identifisere mulig grunn gass eller vannsone, og innsamling av data. Deretter borer riggen hovedbrønnen ned til en total dybde (fra boredekket) på 4.928 meter. Brønnen bores som en avviksbrønn, så totalt vertikalt dyp blir rundt 4.400 meter. Underveis i prosessen vil det tatt hensyn til muligheten for høyt trykk, og Centrica har allerede et alternativt brønndesign klar for et slikt scenario.

To sjanser

Formålet med boringen er å undersøke hydrokarbonpotensialet i to separate reservoarsoner, Kvitnos-formasjonen som starter på 3.209 meter vertikalt dyp, og Lysing-formasjonen på 4.089 meter vertikalt dyp. Forventet potensiell hydrokarbonforekomst er tørr gass.

Boringen av hovedbrønnen er estimert å ta 80 dager om den er tørr, mens et funn vil utløse et utvidet arbeidsprogram på 20 dager. Operatøren har også bestemt seg for at man ved et funn i Lysing vil bore et sidesteg for å ytterligere undersøke det dypeste reservoaret. Sidesteget vil ta 15 dager, og brønnen vil deretter bli plugget og forlatt. Det er ikke planlagt noen produksjonstest.

Rettighetshaverne i lisensene er Centrica Resources (operatør med 40 prosent andel), Statoil (35 prosent) og Rocksource (25 prosent), men avhengig av myndighetsgodkjennelse, vil færøyske Atlantic Petroleum overta en andel på mellom 5 og 15 prosent i PL 528 fra Rocksorurces andel.

Siste fra forsiden

+

Ferdig med første del av borejobben på Maria Fase 2

+

Fant opptil 90 millioner fat i fjor – skal bore pilotbrønn for mulig utbygging

+

Har spuddet Brokk

Hanz er satt i produksjon

+

Rusten BOP sendt til land for overhaling

Ventyr har signert kontrakten for Sørlige Nordsjø II

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger