Oljefakta 345x300

  • Aak-teknikere gjør klart for tungløft over sjø på Ekofisk. (Foto: Aak)
  • Det inspiseres og måles tilstand på komponenter på Snorre A. (Foto: Aak)
  • Betongkonstruksjoner utsettes også for slitasje og må rehabiliteres. Her fra Draugen. (Foto: Aak)

Fra fjell til plattform

Aak ble etablert i 1987 som et senter for klatring og fjellsport i Åndalsnes i Rauma kommune. Senteret danner bakgrunn for dagens Aak, selv om selskapet tidlig skiftet retning.
AV: Toril Hole Halvorsen
Publisert:22.02.2013 09:40:00 Oppdatert:25 feb 2013 (14:20)
Fra fjell til plattform
CEO Torgeir Nærø. (Foto: Aak)
Artikkelen står på trykk i Petromagasinet, 1, 2013.

- Rauma og Åndalsnes var et naturlig sted å starte fjellsportsenter, sier daglig leder i Aak, Torgeir Nærø.

Men det var og er en sesongbetont virksomhet, og rundt to år etter oppstart hadde selskapet endret fokus.

- Over tid utviklet det seg til å bli et selskap som hjalp industribedrifter og andre å komme til og utføre arbeid på vanskelig tilgjengelige steder. Kunder ble interessert, og tjenesten ble tilbudt året rundt over hele landet, sier Nærø.

Fjellsportsenteret gikk over til å være en bigeskjeft, og ble etter hvert mer en hobby.

Ny sjef
Nærø er fersk i stillingen som daglig leder, som han overtok 1. desember i fjor.

Karrieremessig har han ti års erfaring fra telecombransjen og ti år fra olje- og gassindustrien. De siste seks årene har han jobbet med rådgivning for bedrifter innen olje, gass, og energi, gjennom selskapet Idevekst Energi AS.

- Jeg vil si min største styrke er min tekniske bakgrunn, samt min bakgrunn innen daglig ledelse, inkludert økonomi. Jeg har en god faglig kombinasjon og erfaring med tanke på å forstå selskapets utfordringer, sier han.

- Men lærekurvene er og skal alltid være bratt. Dette handler mest om mennesker, og det er og blir det viktigste elementet i all ledelse.

Offshore
I 1990 inngikk Aak en rammeavtale innen tilkomstteknikk (TT) for felt i Nordsjøen, med ConocoPhillips.

- Allerede den gang var samarbeidet godt formalisert, sier Nærø.

Aaks første offshorejobb fant sted helt tilbake i 1988, den gang på Statoils Gullfaks-felt.

I 1991 introduserte Aak, sammen med Statoil, tilkomstteknikk som metode på norsk sokkel. Aak var etter hvert med på å utvikle relevante standarder innen tilkomstteknikk for alle operatører og leverandører på sokkelen.

- I tilkomstteknikkarbeidet som utføres er det alltid risiko. Sannsynligheten for at noe inntreffer og konsekvensen når uhellet er ute er alltid vurdert før en jobb påbegynnes, sier Nærø.

- Vi ønsker ikke å tenke for mye på konsekvens. Vi fokuserer maksimalt på å bringe sannsynligheten for at noe skal skje så nær null som overhodet mulig. Vi ønsker at det skal være trygt å jobbe hos oss nettopp fordi det er farlig.

Aak har hatt oppdrag ved de fleste installasjonene i Nordsjøen.

- Vi har mye erfaring fra de jobbene. Helt fra sjølinjen til toppen av boretårnet, sier Nærø.

Han forteller at det er en stor fordel i miljøet å ha klatrekompetanse.

- Kvinner og menn klatrer på jobb og av jobb. For oss som arbeidsgiver er det betryggende at folkene våre tenker sikkerhet. Det sitter i ryggmargen når de kommer på jobb, sier han.

Nærø forteller at de ansatte også er opptatt av hverandres sikkerhet.

- Det er en integrert del av det å også være klatrer på fritiden. Vi skal ha de beste folkene i markedet med tanke på sikkerhetsforståelse og praktisk kunnskap. Det har vi i dag, og vi skal fortsette med slik rekruttering fremover.

Har utvidet
Aak har siden starten for 26 år siden vokst betydelig. Fra å kun holde til i Åndalsnes har de nå lokasjoner også i Bergen, Verdal, Stavanger, Kristiansund og Svarstad i Vestfold.

- Vi ønsker å være nært kundene våre, sier Nærø.

Aak betjener kunder innen alle segmenter i oljeindustrien, fra operatører, ingeniørselskap og spesialistselskap innen ulike disipliner.

I Nordsjøen nærmer det seg opprinnelig designlevetid for en del innretninger, som må inspiseres før levetiden eventuelt kan forlenges og godkjennes av norske myndigheter. Inspeksjon er en av tjenestene Aak tilbyr.

- Hovedfokuset vårt er inspeksjon, vedlikehold og modifikasjon, men også fabrikasjon og praktisk opplæring innen tilkomstteknikk er disipliner vi behersker meget godt, sier Nærø.

Totalt har selskapet 180 ansatte.

- Vi erkjenner at vi er små, men vi ønsker å vokse fra der vi er i dag.

Vil bli større
- I 2013 og 2014 har vi som mål å tiltrekke oss mange flere dyktige ingeniører i staben, samt utviklet nye tjenester basert på det vi er god på i dag, sier Nærø.

- Vår ingeniørstab inkluderer i dag eksperter innen en rekke spesialfelt, men vi vil utvide kompetansen for å kunne ta større og mer tverrfaglige jobber i tett samarbeid med kundene. Men volum skal ikke gå på bekostning av kvalitet.

Selskapet vil også ha spissede internasjonale tjenester.

- Vi ønsker å spisse oss mer for å bli internasjonalt god innen de nisjene vi behersker. Vi må spesialisere oss, for som spesialist tilbys en normalt bedre marginer, i motsetning til de som ønsker å forbli generalist. Da kan vi også tilby våre medarbeidere spennende utfordringer utenlands. Det er viktig i et konkurranseutsatt arbeidsmarked.

Veien fremover for selskapet er å ha en balansert portefølje.

- 80 prosent av omsetningen vår kommer fra våre ti største kunder. Det betyr at vi har en relativt lav risiko i markedet. At vi har lokasjoner nær våre største kunder er også positivt for begge parter. God samhandling dag for dag er viktig, sier han.

- Vi bruker heller ikke for mange ressurser på å selge til for mange. Likevel er dette et område hvor vi planlegger å styrke oss fremover.

Sikkerhet
På norsk sokkel har Aak har vært med på og sitte i førersetet med standardisering innen tilkomstteknikk, som er sikkerhets-, erfarings- og forståelsesbasert.

- Vi har hatt veldig mange innovative, erfarne medarbeidere som har bidratt sterkt til å utvikle vårt eget konsept; forståelsesbasert sikkerhet. Styrken er at klatrere vet hva barrierer betyr, og hvorfor vi har det, sier Nærø.

I 2011 fikk Aak sikkerhetsprisen ”Safety Award” fra ExxonMobil for ”konsistent og godt sikkerhetsarbeid over lang tid”.

- Hvis vi skal skryte av noe så må det være det. Det er et godt bevis på at vi har de beste folkene i sving.
Stikkord :


Siste nyheter

Statoil kansellerer nok en rigg

InternasjonaltKansellerer kontrakten for "Stena Caron" etter arbeid i Kwanza-bassenget offshore Angola. Kansellerte operasjoner og tilhørende tjenester koster NOK 2,37 milliarder.

Satser mot Finland

Bedrifter og økonomi- Vi har stor tro på at finsk kompetanse, kapasitet og konkurranseevne kan bistå norsk industri med å holde kontraktene hjemme, sier Kåre Storvik i Storvik & Co.

Leteuken - Uke 47, 2014

LeteukenBG har startet boringen av Jordbær, mens Statoil har planer for letebrønn i Knappen og har funnet ny dato for Snefrid Nord. Her er Leteuken:

"Normand Vision" klar for SURF-jobb i Mexicogolfen

Bedrifter og økonomiOcean Installer er tildelt kontrakt for et kontrollkabelinstallasjonsprosjekt med Oceaneering.

Brasil-kontrakt til EMGS

Bedrifter og økonomiElectromagnetic Geoservices ASA (EMGS) har fått en kontrakt verdt USD 1,5 millioner for et forskningsprosjekt i Brasil.

Milliardkontrakt for to isbrytere

Bedrifter og økonomiHavyard Ship Technology har inngått kontrakter for design og bygging av ytterligere to Havyard 843 ICE isbrytende offshorefartøy, til en verdi av NOK 1 mrd.