Slik skal Statoil spare

Publisert 13. mars 2014

Varslede kutt har skapt uro blant leverandørene. Under sin Statoil Stavanger Day i Stavanger Konserthus onsdag, fortalte Statoil hva slags kutt de faktisk har planer om – og det er liten grunn til panikk.

Alle vet at kostnadsnivået på sokkelen er for høyt, og at en justering er nødvendig. Det er heller ikke overraskende at Statoil nå går foran i innstrammingene men landingen ser ut til å bli mykere enn mange har fryktet.

Teknologidirektør Margaret Øvrum kunne i går bekrefte at Statoil-konsernet, inkludert virksomheten i utlandet, skal sette inn sparetiltak som vil redusere kapitalinvesteringene (Capex) med USD 1,7 milliarder, omtrent NOK 10,4 milliarder, i perioden 2014-2016. Dette ville bli fordelt på de tre årene, med ca. NOK én milliard i 2014, ca. NOK 3 milliarder i 2015 og ca. NOK 6 milliarder i 2016.

Kuttene kommer med andre ord ikke brått, og når man hører hvordan de er tenkt gjennomført, synes det klart at det er liten grunn til panikk.

Sparetiltakene hun pekte på var blant annet å redusere brønnkonstruksjonstiden med 25 prosent, gjennom blant annet standardisering. Brønnkonstruksjoner en av de største enkeltkostnadene på sokkelen (og i andre land), så med den forespeilte reduksjonen, vil Statoil være godt på vei mot målet.

Mer effektiv V&M -tid
Videre kunne Øvrum utdype videre hvordan Statoil skal spare penger innen offshore vedlikehold og modifikasjon (V&M), hvilket har bidratt til økt uro blant leverandørene.

Selskapet har tidligere varslet V&M -kutt: I følge nyhetsmeldinger i februar skulle det gjøres ”dramatiske kutt” i V&M -budsjettene for norsk sokkel. Videre skulle selskapet angivelig ”ha informert sine viktigste leverandører om et kutt på mellom 20 og 30 prosent allerede i 2014,” mens en talsmann for Statoil bekreftet at selskapet ville ”redusere eksterne kostnader med 30 prosent.”

I november erklærte Statoil en rekke opsjoner, og fornyet samtlige rammeavtaler for V&M og ISO (Isolasjon, Stillas og Overflatebehandling).

Til Petromagasinet kunne Statoil informasjonssjef for norsk sokkel, Ørjan Heradstveit fortelle at kuttene skulle gjøres innenfor nevnte rammeavtaler, at det ikke skal gå utover nødvendig vedlikehold, og at innsparingene skal komme gjennom ”å bedre produktiviteten i gjennomføring av vedlikeholdsaktiviteter, jobbe på godt planlagte og prioriterte oppgaver, ta i bruk ny teknologi og smarte installasjonsmetoder, være mer kritisk til varigheten av opphold på plattformen for eksternt personell, utnytte rammekontraktene bedre og følge opp kvalitetsmangler.” I tillegg skal flere vedlikeholdsoppgaver bli gjort av eget personell.

I konserthuset onsdag kunne Øvrum i tillegg til å bekrefte Heradstveits utsagn, hvordan bedre planlegging skulle gi mer effektiv utnyttelse av offshoredøgn for kontraktører, og hvordan den nye V&M –filosofien ville gi mindre nedetid.

”Stairway to heaven”
Øvrum har laget en plan for hvordan sparetiltakene skal settes inn i prosjektporteføljen, hennes såkalte ”Stairway to heaven,” og viste til hvordan enkelte trinn som for eksempel Cat D –prosjektet (purpose-built borerigg) allerede var underveis.

Videre la hun frem estimater for hvor mye selskapet kunne spare inn på de to kommende prosjektene Johan Sverdrup og Johans Castberg, gjennom diverse tiltak:

*Gjennom standardisering av utstyr på moduler mener hun det er mulig å spare inn mellom USD 150 og 300 millioner.

*Standardisering av plattformkonsepter muliggjør innsparinger i størrelsesordenen USD 0,8-1 milliard.

*Ved å bruke vertikale heller enn horisontale juletrær (ventiltrær), kan man kutte kostnader med USD 0,8-1 milliard.

*Videre mente hun man ved å bruke mini-plattformer på jacketer istedenfor subsealøsninger, i Øvrum-lingua ”subsea on slim legs,” der havdypet tillot det, ville gi innsparinger på mellom 20 og 30 prosent. Konseptet kan komme til å brues allerede i andre fase av Johan Sverdrup-utbyggingen, men Øvrum var nøye med å presisere at dette ikke var noen ”subsea-killer.”

– Jeg vil fortsatt ha min subsea-fabrikk, slo hun fast.

Siste fra forsiden

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

+

Ferdig med første del av borejobben på Maria Fase 2

+

Fant opptil 90 millioner fat i fjor – skal bore pilotbrønn for mulig utbygging

+

Har spuddet Brokk

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger